Przepis na owsiankę.

Płatki owsiane to jeden z najbardziej niedocenianych produktów spożywczych w naszej kuchni. Są niesłusznie pomijane, bowiem mogą stanowić podstawę dla wielu pysznych śniadań i kolacji. Odpowiednio przyrządzone, mogą stać się stałym punktem w zdrowej i odpowiedzialnej diecie. W ogólnoświatowych rankingach najzdrowszych produktów zawsze plasują się w pierwszej dziesiątce. Ich zalety można wymieniać w nieskończoność. Należą do nich m.in: wysoka zawartość błonnika – składnika wspomagającego utrzymanie wagi, obniżanie ciśnienia i zawartości cholesterolu, poprawa metabolizmu i funkcjonowania organów wewnętrznych, a także (co może dziwić) wspomaganie zasypiania! Są także bogatym źródłem magnezu, wartościowego białka roślinnego i witamin z grupy B oraz posiadają niski indeks glikemiczny, co sprzyja regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Taki opis produktu potrafi zachęcić nawet bardziej niż wymyślne przepisy kulinarne ze zdjęciami, które cieszą oko. Dobra owsianka może stać się źródłem szczęścia dla całego organizmu człowieka (i nie tylko – nie bez powodu konie trenowane do wyścigów karmione są głównie owsem). Prezentujemy nasz sposób na przepyszną owsiankę. Jest to jedna z wielu możliwości na sprawienie, że owsianka przestanie nam się kojarzyć z koszmarem z dzieciństwa

Potrzebne składniki
-pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych.
-dwie łyżeczki kakao.
-szklanka mleka migdałowego.
-wiórki kokosowe.
-orzechy laskowe.
-szczypta cynamonu.

Tak wymieszane suche składniki, po dodaniu połówki szklanki mleka, należy wstawić na jedną minutę do mikrofalówki, by płatki owsiane mogły zmięknąć. Po wyjęciu wlać drugą porcję mleka i dobrze wymieszać. Jeśli lubimy dania w bardziej słodkiej wersji, można dodać także miód lub cukier (zdrowszą opcją będzie wybór brązowego). Tak skomponowany posiłek to niemal same plusy dla naszego organizmu. Dietetycy są zgodni co do tego, że każdy z nas powinien włączyć płatki owsiane do naszej diety, w trosce o ogólny stan naszego zdrowia. Powiedzenie, że jesteśmy tym, co jemy, nie wzięło się bowiem znikąd. Życzymy smacznego.

 

You may also like...